به گزارش مشرق، ویتامین F، یکی از انواع ویتامین هایی است که در بدن انسان یافت می شود و می تواند نقش بسیار مهمی در برخی از عملکرد های بدن داشته باشد. به طور کلی، ویتامین ها به عنوان آنزیم در بدن انسان کاربرد دارند. در بدن انسان، همواره واکنش هایی انجام می شود که نتیجه آنها، فعالیت و حیات بدن انسان است. انجام شدن برخی از این واکنش ها بدون وجود آنزیم ممکن نیست.
ویتامین ها، ساختار آنزیمی دارند. آنزیم ها، می توانند بر روی واکنش هایی که در بدن انجام می شود، تأثیر بگذارند و سرعت انجام آنها را بیشتر و یا حتی کمتر کنند. ویتامین F یکی از مهم ترین ویتامین هایی است که بدن برای انجام واکنش های مغزی و حتی قلبی به آن نیاز دارد.
بیشتر ویتامین هایی که انسان به آنها نیاز دارد، از غذا به دست می آیند و برخی از آنها در بدن ساخته می شوند. اما ویتامین F، از دسته ویتامین هایی است که در بدن ساخته نمی شود و تنها راه به دست آوردن آن، تغذیه است.
بیشتر افراد، کم و بیش نام برخی از ویتامین ها را شنیده اند، اما بسیاری از افراد تا کنون نام ویتامین F را نشنیده اند. دلیل شناخته شده نبودن ویتامین F، این است که ویتامین F به تازگی کشف شده است. در نتیجه، مدت زمانی طول می کشد تا این ویتامین مانند ویتامین های دیگر، شناخته شود.
ویتامین F، در واقع به دو نوع چربی نسبت داده می شود که وجود آنها برای بدن ضروری است. اسید لینولئیک، یکی از چربی هایی است که به عنوان ویتامین F شناخته می شود. اسید آلفا لینولنیک، اسید دیگری است که آن نیز مانند اسید لینولئیک، به عنوان ویتامین F شناخته شده است.
در سال ۱۹۲۰ میلادی، دانشمندان و زیست شناسان در حال انجام تحقیقاتی بر روی موش های آزمایشگاهی بودند. آنها دریافتند مواد دیگری نیز هستند که نبودشان، می تواند زندگی موش های آزمایشگاهی را با خطر مواجه کند. زیست شناسان، دریافتند که این ماده ها، چربی های لینولئیک و آلفا لینولئیک هستند. این چربی ها، به عنوان آنزیم در بدن مورد استفاده قرار می گرفتند. در نتیجه، آنها را ویتامین F خطاب کردند.
فواید ویتامین F چیست؟
ویتامین ها، به صورت کلی، نقش بسیار مهمی را در بدن ایفا می کنند و عدم وجود آنها، می تواند سبب ایجاد مشکلاتی شود که جبران پذیر نیستند. ویتامین F، جزو اسید های چرب ضروری برای بدن است و فواید متعددی برای بدن دارد. در ادامه ی مطلب، به معرفی برخی از فواید و خواص ویتامین F در بدن انسان خواهیم پرداخت.
۱. تقسیم سلولی
سلول های بدن انسان برای تقسیم شدن، به مواد خاصی نیاز دارند که اگر وجود نداشته باشند، فرایند تقسیم سلولی غیر ممکن خواهد شد. ویتامین F، یکی از ویتامین هایی است که برای تقسیم سلولی ضروری است.
ویتامین F، در ساختار سلولی وجود دارد و باعث سیالیت غشا در شرایط خاص می شود. در نتیجه، وجود این ویتامین برای ساخته شدن سلول های جدید و بیشتر، ضروری است و کمبود آن، می تواند فرایند تقسیم سلولی را با اختلال مواجه کند.
۲. منبع تأمین انرژی
بدن انسان، به طور پیش فرض از کربوهیدرات ها و به ویژه گلوکز، برای تأمین انرژی استفاده می کند. اما در صورتی که کربوهیدرات بدن کمتر از حد نیاز باشد، سلول های بدن به سراغ چربی ها و پروتئین ها می روند. ویتامین F، شامل دو اسید چرب لینولئیک و آلفا لینولئیک می شود. این اسید های چرب، می توانند در زمانی که سطح گلوکز بدن پایین است، به عنوان منبع تأمین انرژی مصرف شوند.
نکته قابل توجه، این است که بدن نمی تواند در طولانی مدت از پروتئین ها و چربی هایی مانند ویتامین F برای تأمین انرژی استفاده کند، زیرا استفاده بیش از حد از پروتئین ها برای تأمین انرژی، باعث کاهش سطح ایمنی بدن و فرایند های بدنی می شود، و مصرف بیش از اندازه ی چربی ها نیز باعث تولید محصولات اسیدی می شود. تجمع محصولات اسیدی در بدن، می تواند به مرور زمان دچار مرگ انسان شود.
۳. بهبود عملکرد دستگاه عصبی
ویتامین F، یکی از ویتامین هایی است که برای عملکرد صحیح دستگاه عصبی بدن ضروری است. دستگاه عصبی بدن، شامل دو بخش مرکزی و محیطی است. بخش مرکزی دستگاه عصبی، شامل مغز و نخاع است. ویتامین F، می تواند ارتباط صحیح بین سلول های عصبی موجود در مغز و نخاع را ایجاد کند و باعث بهبود عملکرد آنها شود.
وجود ویتامین F، می تواند فعالیت سلول های عصبی موجود در سایر بخش های بدن را بهبود بخشد. در نتیجه، وجود ویتامین F، باعث می شود که پیام های عصبی، در کوتاه ترین زمان به بخش های مختلف ارسال شوند. کمبود ویتامین F، می تواند باعث ایجاد اختلال در فرایند های عصبی و مغزی بشود.
۴. ساختن چربی های مورد نیاز بدن
از آنجایی که ویتامین F، متشکل از دو نوع اسید چرب به نام های لینولئیک و آلفا لینولئیک است، این ویتامین، می تواند در ساخته شدن چربی های مورد نیاز بدن نقش ایفا کند. بعضی از چربی ها، برای سلامت بدن ضرورت دارند و نیاز است که همواره به مقدار کافی در بدن وجود داشته باشند. ویتامین F، می تواند در ساخته شدن این چربی های مفید، نقش داشته باشد و کمبود آن، می تواند فرایند تولید چربی های مورد نیاز را با اختلال شدید مواجه کند.
۵. رشد و نمو
از آنجایی که ویتامین F، یکی از موادی است که در ساختار سلولی وجود دارد، می تواند در فرایند رشد و نمو نیز تأثیر گذار باشد. کمبود ویتامین F، تقسیم سلولی را کاهش می دهد. در نتیجه سرعت رشد و نمو بدن نیز کند خواهد شد. کمبود ویتامین F، یکی از دلایل رشد کم در کودکان و نوجوانان است.
۶. تنظیم ترشح ناقل های عصبی
ناقل های عصبی، مولکول هایی هستند که در سلول های عصبی ساخته می شوند و انواع مختلفی دارند. انواع مختلف ناقل های عصبی، وظایف گوناگونی را بر عهده دارند. برای مثال، برخی از آنها باعث ایجاد حس هیجان در انسان می شوند، در حالی که برخی دیگر، حس آرامش را در انسان ایجاد می کنند.
ویتامین F، می تواند بر روی تولید و ترشح ناقل های عصبی تأثیر گذار باشد. در نتیجه، وجود آن می تواند ترشح ناقل های عصبی را تنظیم کند و از ایجاد بیماری های روانی مانند افسردگی و... جلوگیری می شود. کمبود ویتامین F، می تواند میزان ترشح ناقل های عصبی را به هم بریزد و بیماری هایی مانند افسردگی، اختلالات روانی و... ایجاد شوند.
۷. کاهش خطر دیابت در افراد مبتلا به آن
دیابت، یک بیماری است که امروزه بسیار گسترش یافته است و اگر در طولانی مدت به آن توجه نشود، می تواند خطرناک باشد و افراد مبتلا به آن را با خطرات جدی مواجه کند. ویتامین F به دلیل داشتن اسید چرب لینولئیک، می تواند قند خون را کنترل کند. در نتیجه کنترل شدن قند خون، افرادی که به دیابت مبتلا هستند، از شرایط پایدار تری برخوردار می شوند و احتمال خطرناک شدن شرایط برای آنها کاهش می یابد.
منابع غذایی برای تأمین ویتامین F
خوشبختانه، ویتامین F از ویتامین هایی است که در بیشتر مواد غذایی مصرفی وجود دارد و کمتر کسی پیدا می شود که دچار کمبود ویتامین F شده باشد. به عبارت دیگر، اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولئیک، از چربی هایی هستند که به مقدار فراوان در رژیم های غذایی گوناگون وجود دارند.
در ادامه ی مطلب، برخی از مواد غذایی سرشار از ویتامین F را به شما معرفی خواهیم کرد.
بادام
بادام، یکی از مواد غذایی بسیار محبوب در جهان است و مردم ایران نیز در آجیل ها و غذاهای خود، از بادام استفاده می کنند. تحقیقات نشان داده اند که در هر ۳۰ گرم بادام، حدود ۴ گرم ویتامین F وجود دارد. در نتیجه، اگر با کمبود ویتامین F مواجه هستید، مصرف بادام، یکی از بهترین گزینه های پیش روی شما است.
گردو
گردو، یکی دیگر از منابع دریافت ویتامین F است. گردو، در غذا های ایرانی و آجیل های گوناگون وجود دارد و خواص فراوانی دارد. اگر با کمبود ویتامین F مواجه شده اید، مصرف ۳۰ گرم گردو، می تواند حدود ۵/۲ گرم ویتامین F را به بدن شما برساند.
روغن زیتون
یکی از مهم ترین منابع دریافت ویتامین F، روغن زیتون است. روغن زیتون، سرشار از چربی های مفید برای بدن، از جمله اسید چرب لینولئیک است. در نتیجه، با مصرف روغن زیتون، می توان ویتامین F مورد نیاز بدن را تأمین کرد.